Ωράριο μουσείου: Δευ.- Παρ. 09:00 - 14:00 & 17:00 - 19:00

Προφορική ιστορία και μνήμη

Με την εμπνευσμένη ομιλία της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη με τίτλο «Προφορική ιστορία και μνήμη: η σημασία της συλλογής προφορικών μαρτυριών», τις καταθέσεις εμπειριών των ομάδων Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου και Ν.Ιωνίας και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού που συμμετείχε την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. άνοιξε η δράση του Π.Π.Ι.Ε.Δ. «Προφορική ιστορία»  οι αφηγήσεις ζωής ως γέφυρες ανάμεσα στις γενιές. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η δημιουργία ενός οπτικοακουστικού αρχείου με μαρτυρίες ανθρώπων της Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας που έρχεται να αξιοποιήσει τη μνήμη και την εμπειρία τους, διατηρώντας ζωντανό το παρελθόν, καταγράφοντας το παρόν, μεταβιβάζοντας το στις επόμενες γενιές.

Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας του Π.Π.Ι.Ε.Δ. (Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας) καταγράφηκε και μας οδηγεί στην έναρξη της εκπαίδευσης των ιστορικών- εθελοντών μέσα από ένα σεμινάριο 18 ωρών, με ελεύθερη συμμετοχή. Οι ομάδες προφορικής ιστορίας που θα ασχοληθούν με την καταγραφή προφορικών μαρτυριών και βιογραφικών αφηγήσεων των κατοίκων της πόλης μας «από τα κάτω», θα εξοπλισθούν με τα κατάλληλα μηχανήματα λήψης ήχου και εικόνας και σκληρού δίσκου για την αποθήκευση των αρχείων.           Οι ομάδες θα έχουν στην διάθεση τους το χώρο του Β’ ορόφου του Π.Π.Ι.Ε.Δ. σαν σημείο συνεύρεσης και εργασίας. Επίσης την χρήση της βιβλιοθήκης που πρόσφατα οργανώθηκε και στεγάζεται στο Β’ όροφο του Π.Π.Ι.Ε.Δ για την βιβλιογραφική υποστήριξη της εργασίας τους. Στη διάθεση τους θα έχουν γραμματειακή υποστήριξη, που θα λειτουργήσει επίσης σαν σημείο κατάθεσης τεκμηρίων (φωτογραφιών, αρχείων, εγγράφων, οπτικοακουστικού υλικού κλπ).

Σαν πρώτη ημέρα συνάντησης των ομάδων προφορικής ιστορίας ορίστηκε η 15η Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.00 στο Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *