Ωράριο μουσείου: Δευ.- Παρ. 09:00 - 14:00 & 17:00 - 19:00

Το Μουσείο

Το Μουσείο

Μουσείο

Το Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» αποτελεί θεμέλιο της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας. Η εξαιρετική συλλογή των μικρασιατικών κειμηλίων που διασώθηκαν τις δραματικές στιγμές της μικρασιατικής καταστροφής, την δεκαετία του 1920, οφείλει την προέλευσή της στην ευγενική προσφορά των απανταχού προσφύγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα της Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου και η οποία με ιδιαίτερη επιμονή και φροντίδα συγκέντρωσε.
Ο χώρος αυτός κρατάει εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια ζωντανές τις μνήμες, μέσα από τα κειμήλια και τις αφηγήσεις των προσφύγων που συνθέτουν την πολιτισμική παράδοση των Μικρασιατών, ενώ η μεγάλη προσέλευση των πολιτών κάθε ηλικίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη δικαίωση για όλους όσοι πάλεψαν για να δημιουργηθεί το Μουσείο.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο του μουσείου πατώντας εδώ.

Ιστορία

Ένα μεγάλο όνειρο που
έγινε πραγματικότητα!

Με πολύ κόπο, πίστη και αφοσίωση στο σκοπό της, κατάφερε να δώσει υπόσταση στην επιθυμία της.

 • Έτος 1991

  Ξεκίνησε η περισυλλογή των κειμηλίων με τη φροντίδα της μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου, που παρότι ξεκίνησε την προσπάθεια σε προχωρημένη ηλικία, δούλεψε ακούραστα για να δει την επιθυμία της να γίνεται πραγματικότητα.

 • Τέλη δεκαετίας '90

  Εγκαταστάθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το μουσείο, στο παλαιό κτίριο του Δημαρχείου της Νέας Φιλαδέλφειας. Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και τα εκθέματα αποσύρθηκαν.

 • Λίγα χρόνια αργότερα

  Το μουσείο βρήκε στέγη λίγα χρόνια αργότερα στο κτίριο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς. Την επανέκθεση (μουσειλογική και μουσειογραφική μελέτη) επιμελήθηκε το ΥΠΠΟ-Δ/νση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 • Σήμερα

  Στο Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» ο επισκέπτης ενημερώνεται για την ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, όχι μόνο μέσα από ιστορικά και διπλωματικά γεγονότα και δράσεις, αλλά και μέσα από διηγήσεις –προσωπικές μαρτυρίες - ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και από απλά - καθημερινά αντικείμενα και φωτογραφίες.

Αξιολογήσεις

Σας ενδιαφέρει το μουσείο και θέλετε να το επισκεφθείτε;

Η ιστορία του μικρασιατικού πολιτισμού μας αφορά όλους, γι αυτό διαθέτουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και οργανωμένες ξεναγήσεις ειδικά διαμορφωμένες για παιδιά και οικογένειες, σχολικές ομάδες καθώς και ενήλικο κοινό.

Κράτηση