Ωράριο μουσείου: Δευ.- Παρ. 09:00 - 14:00 & 17:00 - 19:00

Προσεχής εκδήλωση:
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
13 Μαΐου 2024

Το Ίδρυμα

Το Ίδρυμα

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας οδηγήθηκε στην ίδρυση του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ελληνισμού της Διασποράς (ΦΕΚ 811Β’/8-9-1997) από την ανάγκη για αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία σε θέματα πολιτισμού με τους Έλληνες της Διασποράς, μέσα από κοινές πολιτιστικές δράσεις.

Η έδρα του Ιδρύματος είναι στη Νέα Φιλαδέλφεια, μία πόλη που ιστορικά στήθηκε από ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Το Π.Π.Ι.Ε.Δ. και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στεγάζονται σε κτίριο, που συνδυάζει νεοκλασικά και μοντέρνα στοιχεία, όπως διαμορφώθηκε με επέμβαση στο προϋπάρχον κτίσμα της Δεξαμενής και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δεκελείας 152 και Ατταλείας 2. Την έναρξη εργασιών ανάπλασης εγκαινίασε στις 23 Μαΐου 1999, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος.

Είναι εναρμονισμένο στον περιβάλλοντα χώρο (Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας). Ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου χρήστη (άνετοι χώροι, κλιματιζόμενοι, εξοπλισμένοι με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα-συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, προσπελάσιμο σε ΑΜΕΑ κ.λ.π.)

Η διαμόρφωση των χώρων:

  • Ισόγειο: Συνεδριακός χώρος & χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων
  • Α’ όροφος: Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»
  • Β΄όροφος: Γραφεία, Βιβλιοθήκη, Οργανωμένοι χώροι αποθήκευσης εκθεμάτων, αίθουσα σεμιναρίων και εκπαίδευσης
  • Προαύλιος χώρος: Μικρό αμφιθέατρο εκδηλώσεων