Το Μουσείο

Home / Το Μουσείο

Το Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» αποτελεί θεμέλιο της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας. Η εξαιρετική συλλογή των μικρασιατικών κειμηλίων που διασώθηκαν τις δραματικές στιγμές της μικρασιατικής καταστροφής, την δεκαετία του 1920, οφείλει την προέλευσή της στην ευγενική προσφορά των απανταχού προσφύγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα της Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου και η οποία με ιδιαίτερη επιμονή και φροντίδα συγκέντρωσε. Ο χώρος αυτός κρατάει εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια ζωντανές τις μνήμες, μέσα από τα κειμήλια και τις αφηγήσεις των προσφύγων που συνθέτουν την πολιτισμική παράδοση των Μικρασιατών, ενώ η μεγάλη προσέλευση των πολιτών κάθε ηλικίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη δικαίωση για όλους όσοι πάλεψαν για να δημιουργηθεί το Μουσείο.

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο του μουσείου πατώντας εδώ.

Ιστορία

Ένα μεγάλο όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Με πολύ κόπο, πίστη και αφοσίωση στο σκοπό της, κατάφερε να δώσει υπόσταση στην επιθυμία της.

  • Έτος 1991

    Ξεκίνησε η περισυλλογή των κειμηλίων με τη φροντίδα της μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου, που παρότι ξεκίνησε την προσπάθεια σε προχωρημένη ηλικία, δούλεψε ακούραστα για να δει την επιθυμία της να γίνεται πραγματικότητα.

  • Τέλη δεκαετίας ’90

    Εγκαταστάθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το μουσείο, στο παλαιό κτίριο του Δημαρχείου της Νέας Φιλαδέλφειας. Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και τα εκθέματα αποσύρθηκαν.

  • Λίγα χρόνια αργότερα

    Το μουσείο βρήκε στέγη λίγα χρόνια αργότερα στο κτίριο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς. Την επανέκθεση (μουσειλογική και μουσειογραφική μελέτη) επιμελήθηκε το ΥΠΠΟ-Δ/νση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

  • Σήμερα

    Στο Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» ο επισκέπτης ενημερώνεται για την ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, όχι μόνο μέσα από ιστορικά και διπλωματικά γεγονότα και δράσεις, αλλά και μέσα από διηγήσεις –προσωπικές μαρτυρίες – ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και από απλά – καθημερινά αντικείμενα και φωτογραφίες.

Φωτογραφίες

Αξιολογήσεις

Εκ μέρους του συλλόγου “Ένωση Σμυρναίων Νίκαιας – Πειραιώς”, σας συγχαίρομαι για την θαυμάσια έκθεση και σας ευχαριστούμε που κρατάτε ζωντανή την μνήμη των χαμένων πατρίδων.
Ο Αντιπρόεδρος
10/02/2010
Συγχαρητήρια για το μοναδικό μουσείο, που μας θυμίζει τις ρίζες του πολιτισμού και την αξία των αντικειμένων που συντηρούν στη μνήμη μας την ιστορία και τα πάθη των προσφύγων της Μικράς Ασίας.
Αικατερίνη Γιούλη, Γεώργιος Γιούλης
01/07/2010
Γλυκειά μου αλησμόνητη πατρίδα, αγωνιστές πονεμένοι μας πρόγονοι, η μνήμη σας αιώνια, δεν σας ξεχνούμε. Ο θεός να αναπαύει την ψυχή σου αδελφή Φιλιώ για το έργο σου! Μας άνοιξες ένα φωτεινό παράθυρο στο παρελθόν και στο μέλλον.
Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου
04/12/2010
Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του Μουσείο της Φιλιώς Χαϊδεμένου. Μακάρι σε όλα τα μέρη της Ελλάδας όπου υπάρχουν Μικρασιάτες να γίνουν μουσεία ανάλογα. Ο σύλλογός μας των Μικρασιατών Ελευσίνας επισκέυτηκε το μουσείο και φύγαμε όλοι γεμάτη συγκίνηση και περηφάνεια.
Η πρόεδρος
23/03/2011

Σας ενδιαφέρει το μουσείο και θέλετε να το επισκεφθείτε;

Η ιστορία του μικρασιατικού πολιτισμού μας αφορά όλους, γι αυτό διαθέτουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και οργανωμένες ξεναγήσεις ειδικά διαμορφωμένες για παιδιά και οικογένειες, σχολικές ομάδες καθώς και ενήλικο κοινό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.