Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Home / Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Children sitting on the floor in a museum, listening to a guide pointing at a display.
Children gathered at a table, doing a hands-on activity with colored papers and markers.

Ο σύγχρονος ρόλος του μουσείου είναι κοινωνικός και το καθιστά κέντρο γνώσης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας, αισθητικής εμπειρίας, κ.α. Είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους όσοι επιθυμούν να μετέχουν στις υπηρεσίες του. Το σύγχρονο μουσείο εκτός από την επιμέλεια και τη διατήρηση της έκθεσης, προσφέρει και άλλες δραστηριότητες: ξεναγήσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, συνέδρια, διαλέξεις, προσωρινές εκθέσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, κ.α.. Επίσης το μουσείο βγαίνει «έξω από τους τοίχους» με τις μουσειοσκευές, το διαδανεισμό αντικειμένων κ.α. Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους του κοινωνικού ρόλου των μουσείων είναι ο εκπαιδευτικός τους ρόλος (Hooper-Greenhill 1994). Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει το μουσείο και με τη συμμετοχή των μουσειοπαιδαγωγών μεταδίδεται η γνώση για τα αντικείμενα της έκθεσης του μουσείου. Η μάθηση κατακτάται μέσα από το παιχνίδι, με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο παρέχει κίνητρα για έρευνα, ερεθίσματα για την συγκέντρωση πληροφοριών και διάδραση μέσα από ευχάριστες διαδικασίες.

Το Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» ταξιδεύει τον επισκέπτη στην ιστορία του Ελληνισμού που έζησε και μεγαλούργησε στη Μ. Ασία για σχεδόν 2000 χιλιετίες. Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει 1700 περίπου εκθέματα και καλύπτει χρονολογικά διάφορες θεματικές ενότητες της παραμονής των Ελλήνων στην Μ. Ασία, τα οποία εμπλουτίζονται με αφηγήσεις και μαρτυρίες προσφύγων μικρασιατών.

Με θεματική τη ζωή και δράση του Μικρασιάτικου Ελληνισμού πριν τον ξεριζωμό, τον διωγμό και την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, επιχειρεί να προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα που ετοιμάζει και υλοποιεί μουσιοπαιδαγωγός, τη μάθηση γύρω από το θέμα αυτό σε μαθητές, ομάδες παιδιών και νέων και στην κοινότητα γενικά. Μέσα από αυτά, η παρουσίαση της ιστορίας των Μικρασιατών Ελλήνων που έγιναν πρόσφυγες αναζητώντας μια νέα ζωή στη μητέρα Ελλάδα και άλλες χώρες γίνεται με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα που συνδυάζουν την εκπαίδευση και το παιχνίδι.

Στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα συμμετέχουν σχολεία αλλά και άλλες ομάδες παιδιών, συνήθως στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, μέσα από οργανωμένες επισκέψεις, οι οποίες προσβλέπουν ταυτόχρονα σε μια ευρύτερη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, που θα συμπλήρωνε και θα βελτίωνε τη διαδικασία της μάθησης.

Για να προγραμματίσετε την ξενάγησή σας και του παιδιού σας ή για να δείτε τα προγράμματα που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά της τάξης σας επικοινωνήστε στα τηλ. 2132049155-6 ή επισκεφθείτε το site του ΠΠΙΕΔ-Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», όπου εκτός από ένα πλήρες πρόγραμμα και χρηστικές πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε και online κράτηση της επίσκεψης σας.

Μουσειοσκευή «Κάποτε στη Μ. Ασία»: Το Μουσείο διαθέτει μουσειοσκευή με θεματική την καθημερινή ζωή στη Μ. Ασία, πριν την καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, που διδάσκονται τη μικρασιάτικη ιστορία. Η μουσειοσκευή θα είναι διαθέσιμη για δανεισμό το φθινόπωρο 2018.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2018-2019

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ   Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» πραγματοποιεί τη σχολική χρονιά 2018-2019 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σημείο μηδέν», για μαθητές από Ε’ Δημοτικού έως Β΄ Γυμνασίου. Ένα Μουσείο που υπήρξε το όραμα μιας Μικρασιάτισσας, της Φιλιώς Χαϊδεμένου, ένα Μουσείο προσφυγιάς και αναμνήσεων, προσκαλεί τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να το γνωρίσουν, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να μάθουν, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, να εκφράσουν απόψεις, να συνεργαστούν και να λάβουν αποφάσεις, με σκοπό να εξερευνήσουν ένα κοινωνικό σύνολο με διαφορετική κουλτούρα μέσα από τη σκοπιά του πρόσφυγα. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καλεί...

Read More

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2017-2018

ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ Εμψυχώτρια : Σοφία Ξυναριανού Κοινό: μαθητές Ε’, ΣΤ’ & Α΄ γυμνασίου Αριθμός ατόμων: 20-25 άτομα (ένα τμήμα) Άξονες – θεματικές: μικρασιατικός πολιτισμός, ιστορία προσφύγων της Μικρά Ασίας, «προσφυγιά» – «μετανάστευση» – «ρατσισμός» Σύντομη περιγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος: Κάποιος στέκεται στην προκυμαία. Ετοιμάζεται να φύγει απ’ τον τόπο του. Προσπαθεί να ανασύρει τις μνήμες της προηγούμενης ζωής του. Να αποφασίσει ποιες θα κουβαλήσει μαζί του για να χτίσει τη νέα του ζωή. Κι όταν νιώσει έτοιμος, ξεκινά. Ξανά. Από το σημείο μηδέν. Ίσως είσαι εσύ. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα συναισθήματα μιας στιγμής μετακίνησης, τις μνήμες των αντικειμένων και τις...

Read More

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2015-2016

Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές; Εμψυχώτρια : Λαζαρίδου Μαριάνθη Κοινό: μαθητές γυμνασίου Αριθμός ατόμων: 20-25 άτομα (ένα τμήμα) Άξονες – θεματικές: μικρασιατικός πολιτισμός, ιστορία προσφύγων της Μικρά Ασίας, «προσφυγιά» – «μετανάστευση» – «ρατσισμός» Σύντομη περιγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος: «Τα κείμενα φέρουν μηνύματα, ενώ τα αντικείμενα είναι τα μηνύματα». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;», καλεί τους μαθητές να απελευθερώσουν τη φαντασία τους και να ξετυλίξουν τα μηνύματα των αντικειμένων. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, θα εξερευνήσουν, με όλες τις αισθήσεις τους, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων Μικρασιατών. Αφηγήσεις και...

Read More

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2014-2015

Μια βαλίτσα με αναμνήσεις.  Ένα κλειδί,  λίγο κανέλλα και μια παλιά φωτογραφία  Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος που απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού αρχίζει να υλοποιείται, για πρώτη φορά, στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς. Ο πρώτος κύκλος υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τις τέσσερις Κυριακές του Φεβρουαρίου (1η, 8, 15 και 22 Φεβρουαρίου 2015). Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στο να φέρει σε επαφή τους μικρούς μαθητές με όψεις της ιστορίας του μικρασιατικού ελληνισμού και πτυχές της άυλης μικρασιατικής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα διαπραγματεύεται έννοιες όπως η κοινωνική ζωή, ο πολιτισμός του φαγητού,...

Read More
Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.